Scoil: Mucros (uimhir rolla 5364)

Mucros, Co. Donegal
Aodh Ua hEigeartaigh

Ar an leathanach seo

1. Is é an nós atá ag na daoine oidhche Fhéil' Eoin teine a chur amach gach bliadhain. Nuair a théighimid abhaile ó'n scoil an tráthnóna sin túsuigheann ag cruinniughadh féir agus sean cócáin agus cipíní agus raithneach agus gach rud a dtig linn greim a fhághail air. Nuair a thigheann 10 a chlog nó mar sin cuireann muid amach an teinidh i n-áit eighinteacht. Bheir muid amach aibhleóg agus braon beag ola agus lasann muid an teinidh. Éirigheann na bladhairí suas go h-árd leis an spéir annsin. Nuair a bhíos an bladhairí ag gabhail síos cuireann muid tuilleadh adhbhair teineadh isteach ins an teinidh. Nuair a bhíos an teinidh lásta againn imireann muid thart fán teine. Nuair a bhíos ár sáith imirthe againn téigheann muid abhaile agus cuireann muid amach an teine. Sin an nós atá aca Oidhche Fhéil’ Eoin.
    Máire Ní
    Ní fios
    46
    Cill Charthaigh, Co. Donegal
  2. Is é an nós atá ag na daoine lá Bhealtaine gráinín de lusta bhuidhe Bealtaine a chaitheamh ag gach doras agus fuinneóg atá ar an teach. San tráthnóna téigheann na daoine amach ag cruinniughadh lusta bhuidhe Bealtaine. Nuair a thigheann siad abhaile caitheann siad gráinín ag gach doras agus fuinneóg atá ar an teach