School: Mucros (roll number 5364)

Mucros, Co. Donegal
Aodh Ua hEigeartaigh

1. 1. Na Fir Dubha agus na Fir Bhána.
    Bhí bád ag dhul ar aistear. Bhí chuígear déag de fhearaibh bhána agus cuígear déag de fhearaibh dhubha, an chaptaoin agus a bhean uirthi.
    D’éirigh an biadh gann ortha. Ba mhaith le mnaoi, an chaptaoin na fir bhána a fhágail ar bord agus na fir dubha a bháitheadh, na ni rabh ach oiread bidh aca as cothochadh leath na ndaoine. D’imir sí cleas. Chuir sí na daoine uilig, ach í fhéin a’s a fear, na seasamh thart i bfhainne. On chéad fear a chur sí san fhainne chunntais sí o uimhir a h-aon suas go h-uimhir a naoi agus b’éigean do’n duine a tháinig uimhir a naoi air dhul amach san fháirrge. Gach uile naomhadh duine indhiaidh an duine a thuit uimhir anaoi air dhul i bhfairrge.
    Seo mar chuir sí an sgór go leith duine ina seasamh. “Ceathar fionn fiadhgac ar a dtús ce gur mhaith bhéinn dhuine a gcur in imreas,
    Caitlín Bean Mhic Cathail
    Unknown