School: Cróibh (roll number 14566)

Cróibh, Co. Donegal
Máire Ní Choilín

1. Baintreach mná a bhí ina cónai i nGleann fad ó shin agus tháinig oíche sneachta. Ba ghnáthach leis na páistí a dhul amach gach uile oíche fá choinne bainne do'n suipear. Ach an oíche seo nach rabh siad ábalta dhul amach. Nuair a bhí an suipear bruithte aca rinne bó búir ag an doras. D'fhosgail siad an doras agus tháinig bó isteach a rabh úth mór bainne aici. Bhlich siad an bhó agus bhí fuighleach bainne i ndiaidh an suipear. Ní rabh bó ar bith ach í agus choingidh siad í go rabh naoi mba aca. Ach lá amháin nuair a bhí siad ag déanamh na cruaiche féir shíl siad nach mbéadh go leór féir aca fá choinne na ba agus shíl siad go mb'fhearr daobhtha an croiceann a bhaint de'n sean bhó ná í a dhíol nuair nach bhfuigheadh siad dadaigh uirthi. Lá thar na bhárach sgaoileadh amach na ba. Rinne an sean bhó búir. Thóg na ba eile a gcinn, leann siad an sean bhó isteach sa'n Pholl Ghorm i nGleann agus níor phill siad ní budh mhó.
    Seosamh Ua Canainn
    Cróibh, Co. Donegal