School: Straleel (roll number 16033)

Srath Laoill, Co. Donegal
Brian Ó Breisleáin

1. Scéal

Bhí greasaidhe ann fadó agus bhíodh sé i gcomhnaidhe ag radh nach dtiocfadh lé dúine ar bith uaigneas a cur air. Bhí go maith, bhí baicle dé gasraí diabhailtá fa’n bhaile agus rinne siad suas an intinn uaigneas a chur air oidhche eiginteach. Dubhairt duine aca go leigfeadh seisean air féin bheith marbh agús an cuid eile dé ná gasraí chuir fáchoinne an greasaidhe lé é faire go máidin. Bhí go maith. Cuireadh fácoinne an greasaidhe agus tainig sé. Ac má thainig féin bhí a cúid oibre leis, peire brog a bhí sé a dheanamh. I dtratha an meadón-oidhche fagadh an greasaidhe léis féin, tugadh tae do, agús ag an trí a clóg tugadh tae do arais agus gloine maith póitin do. Fá deireadh thosuigh an greasaidhe ag ceol agus é ag deanamh
    Proinsias Ó Domhnaill
    Pádraig Ó hEanaigh