School: Straleel (roll number 16033)

Srath Laoill, Co. Donegal
Brian Ó Breisleáin

1. ‘Sé an an t-ainm atá ar mo bhaile-sa an "Bogach”. Tá sé bpáiristé Cill Cartach. Sé an fáth a thug siad an Bhogach air bhiodh sé an mhaith fá coinne beithigh óga a bhíodh ar fearach ann. Annsin bhíodh na beithigh óga ag teacht ó gach eile ceann ins an dá phairisté (ní rabh claidhe ar bith ann t-am sin) agus bhiodh an talamh ó’n abhainn go dtí mullach an cnuic cumhdhaighthe leobhtha. Bhiodh seacht no ocht tighthe deantá ina gcruinneogán fadó shoin acht níl siad mar sin anois tá siad sgabhtha ó na chéile. Níl acht ocht seanduine ins an bhaile anois. Tá an Bhogach míle cearnach. Seo cuid de
    Seán Ó Curraín
    Brigid Ní Curraín