School: Straleel (roll number 16033)

Srath Laoill, Co. Donegal
Brian Ó Breisleáin

1. Srathlaoighfheoil, An Charraic, Co Dhún na nGall budh leis na Dochartaigh an chuid budh mhór de Srathlaoighfheoil 200 bliadain ó shoin. Sé Feidhlim Ó’Dochartaigh an chead fear a bhfuil tracht air. Bhí de clann mac aige, Domhnall, Briné, Dubhultach, Paidir agus Feidhlim. Bhí de ingineacha aige – Maire, Ceiti agus Nainri.
    Rann sé an talamh ar Dhomhnall, Bhrian, Dubhultach agus Phaidir. Phos Feidhlim ar an Charraic. Posadh Maire (mhór) i Learg na Saora, (Ceiti na gCurra) ar na Curra agus Nainri ar an Carraic iochtarach.
    Tá Conn Ó’Dochartaigh i na chomhnuidh san ait ina rabh Domhnall – a athair mhór. Phos Briné, beith i an Mhucros acht fuair sé bas go hóg agus pos sise Milí Mac Suibhne as Sratlaoighfheoil thal. Tá siad araoin marbh agus an talamh ag Conn Ó’Dochartaigh agus é ban. Tá talamh an Dubhultaigh agus talamh Phadidi, ban fosta.
    Clann Ó Beirn is mó a bhí ar an Bogach. Bhí trí bhaile ann – Baile Shiar, Baile Lár agus Portan tSputain. Rannadh é uilig ins an bliadain 1861.
    Cáit Ní Dhomhnaill
    Unknown