School: Straleel (roll number 16033)

Srath Laoill, Co. Donegal
Brian Ó Breisleáin

1. Tá cuinneog ag mo mhathair ins an bhaile. Cuinneog de’n tsean deanamh atá ann. Is minic a bhualadh maistreabhadh ann. Tá sé fonsaí iarainn uirthí agus tá sí sean go maith fosda. Deireadh sean-daoine ná’n chóir blathach no bainne ar bith a chur amach ins an oidhche gan grainín salainn a chaitheamh ar. Sé an reasún ata le seo, deireadh siad dá rachadh duine amach ins an oidhche le bainne agus gan rud beag salainn air (beag) cuirfeadh sin mío-adh ar an eallach agus ar an bhainne. Agus deireadh siad fosda ná’r chóir maistreabhadh a deanamh ins an oidhche. An chead lá de Bhailtaine nuair a bhiodh na daoine ag deanamh maistreabhadh bhí bean thart fá’n cheanntair agus nuair a shilfeadh sí go mbeadh na daoine ag deanamh maistreabhadh deireadh sí focla
    Seán Ó Curraín
    Brighid Ní Churraín