School: Straleel (roll number 16033)

Srath Laoill, Co. Donegal
Brian Ó Breisleáin

1. Bhí fear ann uair amháin agus an t-ainm a bhí air Proinnsias Dubh Mac Aodha. Bhí sé pósta agus ní rabh de chlann aca acht ingean amhain. Bhí siad an bhoct, la amháin dubhairt Proinnsias go rabh sé ar shiubhal ag cuartughadh oibre agus dá bfuigheadh sé obair ar bith nach dtiocfadh sé abhaile go [cuig?] bliadna.
    An lá thar na bharach d’imthigh Proinnsias leis. Bhí se ag siubhal leis ariamh go dtainig sé fhad leis a Bhearnas. Smaoitigh sé annsin nach dtiocfadh leis [rud?] níos fearr a dheanamh na a ghabhail a’ ghaduidheacht. Rinne sé teach beag dó fhéin annsin agus an uile [dh?] a thiocfadh an bealach bhíodh an eagla ortha roimhe.
    Trathnóna geimridh amháin thainig cailín beag fríd [?] Bhearnas. Bhí sí ag teacht ó’n Lagan an áit a bhí sí [?] aimsear agus tuarastal bliadhna léithe. Sa deireadh [léi?] Proinnsias Dubh amach i lár an bhealaig mhoir agus
    Mairead Ní hAmhlaoibh
    An Bogach, Co. Donegal