School: Straleel (roll number 16033)

Srath Laoill, Co. Donegal
Brian Ó Breisleáin

1. Bhí rí in Éirinn fad ó shoin. Bhí dúil mhór aige a bheith ag imirt chardaí. Lá amháin tháinig sean chaileach fhad le teach an roigh. D’fosgail an cailín an doras dithe. D’fhiafruigh an cáilin dithe caidé a bhí a dhith uirthi. Dubhairt an caileach go gcaithfeadh sí an rí a fheiceáil. Dubhairt an cailín nach dtiocfadh léithe an rí a fheiceáil indiu nó go rabh sé ar shiubhal ag reilig. Le sin tháinig carobat an sióig go dtí’n doras agus an rí air. Nuair a chonnaic an rí a sean chaileach nfor mhaith leis dul d’á cóir acht caidé a thiocfadh leis a dhéanamh. D’fhiafruigh sé de’n chailleach caidé bhi a dhith uirthi dubhairt sise “Bliadhain ‘fa lá indiu d’imir muid rinne cluiche cardaí. Bain mise an cluiche mar sin de d’fhág mé faoi gheasaibh thusa go gcaithfeadh sinn cluiche eile a imirt indiu”.
    AT0953: The Old Robber Relates Three Adventures
    Máire Ní Dhochartaigh