School: Straleel (roll number 16033)

Srath Laoill, Co. Donegal
Brian Ó Breisleáin

1. An Gasúr agus an Mhinístir
    Bhí baintreabhach mná ann am ámháin agus bhí mac ámháin aici. Lá ámháin chuir sí an mac seo un na bhaile mhór lé giota beag bainín. Nuair a chuaidh sé un na bhaile dhíol sé an bainín agus thionntuigh sé ar an bhaile. Ar an bhealach na bhaile dhó thoisigh sé ag cuir agus chuaidh sé ar foscadh faoi dhroichead. Annsin nuair a stad sé ag cur shíl an gasúr gur bhocht an rud é gan rud éiginteacht a thabhairt do’n droichead a’s thug sé cuplá pighin don droichead. Annsin chuaidh sé ar an bhealach mhór arais agus tamall in dhiaidh sin toisigh sé ag cur arais agus chuaidh an gasúr ar foscadh faoi thom agus nuair a bhí sé ag fhágailt an tom thug sé cúpla pighin do’n tom. Annsin ní r[h]abh airgead ar bith aige le thabhairt abhaile a’s bhí
    AT1600: The Fool as Murderer
    Seán Ó Curraín