School: Straleel (roll number 16033)

Srath Laoill, Co. Donegal
Brian Ó Breisleáin

1. Bhí cogadh na nBór ag dul un toraigh agus bhithear ag cainnt fa dheireadh an t-saoghail agus chualaidh mé fein mo mhathair mhór – Cait Ni Dhomhnaill – atá i na comhnuidh i Srathlaoighfheoil agus i anois 92- ag rádh go dtainig bean shibhail isteach lá agus gur dhubhairt sí na mbeadh deireadh leis an t-saoghal go dtiocfheadh cogadh na Dalaigh.
    Chualaidh me fhéin duine eighinteacht ó Shrathlaoighfheoil ag rádh 30 bliadain ó shoin, da gcuirfeadh duine ar bith de clann Mhic Suibhne a lámh ar Charraic an Phudair go bpleascadh an carraic.
    Tá Carraic an Phudair comhgarach do Thobar an Dún i gcondae Dhún na nGall.
    Cáit Ní Dhomhnaill