School: Cill Chartha

Cill Charthaigh, Co. Donegal
Eighneachan Ó Muireadhaigh

1. Oidhche Shamhna.
    Bíonn rudai gan chiall ag dul ún tosaigh ar an oidhche seo.
    Cleasa da n imirt ag buachaillidh agus cailíní le fios a fhághail cé an duine a bheás mar mnaoi na mar fear aca.
    Cleas na háithe aoil. Téidheann buachaill na cailín fad le áith aoil, mar tá siad neamh-eaglach go leor le sin a dheánadh, bíonn cearthlinn snáth leo, caitheann siad an cearthlinn síos agus deireann siad “Cé rud shíos ag bun mó shnáithe” Bhéarfaid an té a bhéas mar chéile aca freagair orthú annsin.
    Bhí cailín annseo uair amháin agus chuaidh sí amach le ceartlinn, lean duílach i agus chuaidh asteach san áithche sul a dtainig sí fád léithí. Caith sise síos an cearthlinn agus dubhairt “Ce rud shíos ag bun mo shnáithe”. Labhair an duílach a bhí shíos agus ar seisean “Cé bhéadh ann acht Padai ‘n Chárnain”.
    Bhí seanduine ar a bhaile a rabh an leasainn sin air.