School: Cill Chartha

Cill Charthaigh, Co. Donegal
Eighneachan Ó Muireadhaigh

1. Lucht Siubhail.
    Mícheal Ua Carradáin
    Ní fhacas fein Micheal ariamh, ní cuimhneach liom é i gcás ar bith acht chualas go minic trácht air b’is Ciarraighe Mícheal. Bhí teangaidh líomhtha aige i nGaedilg agus i mBéarla. An té bhí maith dó fuair sé moladh , acht go n-amharcaidh an Rí ar an truaighleanigh nuair a tiocfadh teangaidh Mícheail fa dtaoibh de.
    Ní rabh baile sa dá pharraiste, an ceann seo agus parraiste Glinne, nar chum se rud eighinteacht fa dtaoibh daobhtha. Seo cupla sompla:-
    Tamhnaigh na muic
    Caith i mbaile buidhe, madaidh na gCurra
    Coghuir an mhágaidh Ninisein An Ghrinn
    Cill Chásaig na mBásaigh
    Garbh-ras gránda. Ballárd na Gaoithe
    Agus bheir sin rhud greannmhor ‘mo chuimhne.
    Thainic bád as an Bhaile Buidhe asteach la le lucht éisg. Bha gnáthach le na ceannachóisidhe scairtugh amach ón chladach fád le fear an bháid sul a dtiocfadh sé asteach ‘un chladaigh caide an cineal éisg a bhíodh leis.
    Bhí duílach greannmhas fa na chladaigh an lá seo ag ceannaith. Bhí aithne mhaith aige as bhunadh an bhaid. “Haí Phadai” ar seisean in
      1. people by social grouping