School: Cill Chartha

Cill Charthaigh, Co. Donegal
Eighneachan Ó Muireadhaigh

1. Druim Riabhach
    Ní leas-ainm ar bith é ar an bhaile seo an Druim Riabhach a thabhairt air. Baile creagach, clochach ar dhruim riascach sléibhe is sead'é mar deir siad i gcúigeadh Mumhan. Ocht dteaglaigh atá ann, gach ceann ar a ghabhaltas féin. Tá sean bhealach ag dul síos fríd an bhaile ó Droichead Chocubhair go Droichead na gCaislíní. Faoi 'n bhealach seo, ar thaoibh do láimhe deise agus tú ag dul suas tá coillín, idir an bealach agus an abhain atá mar teorann idir an bhaile seo agus Caiseal Chairn.
    Bhí crann chuilinn ag fás ameasg na dtom ins an choillín seo agus nuair a bhí mise mo ghasúr ní leigfeadh an eagla domh na do ghasúr ar bith eile baint leis an chrann sin, nó bhithear a' rádh gur crann uasal a bhí ann agus go n amharcidh an Rí ar an té a bhainfeadh slat de.
    Droim Riach, Co. Donegal