School: Cill Chartha

Cill Charthaigh, Co. Donegal
Eighneachan Ó Muireadhaigh

1. Tamhnach (Tamhnaigh)
    Eadar Cnoc Cartha agus an fhairrge tá Tamhnaigh. Níl baile in áit ar bith a bánadh mar an Tamhnaigh. In aimsir an droch-shaoighail bhí sios le leith-céad teaglach as an bhaile seo níl ann anois ach aon cheann déag.
    Ar iasgaireacht a haineadh bunadh an bhaile seo slighe beathadh amach roimhe seo, níl ach bád amháin anois ann agus is annamh a téidheann sé amach ar chor ar bith.
    Ar an baile a rugadh agus a tógadh Micheal Ua Gllcobhair an píolota a thug an "Erin's Hope" asteach go Sligeach in aimsir.
    Tá n tsean bhallóg in a raibh sé na chomhnuidhe le feideáil annseo go fóill shíos ar imeall an chuain. Bhí aithne agam féin ar Mhicheal agus ar moran de'n fhuirinn a thug amach é an lá ceadna.
    Is cosamhail go dteachaidh an tástarach (an Erin's Hope) as a cúrsa. Bhí brat in áirde aca ag iarraidh píolota. Chuaidh bád beag amach fhad leis an luing agus Mícheal leobhtha. Tugadh Micheal ar bhórd agus leigeadh an cuid eile a bhaile.
    Bhí géar coimhead ar an luing seo anois agus nuair a thainic siad asteach go Sligeach beireadh orthú agus tugadh go príosún iad. Beireadh ar Mícheal fosta agus tugadh go Baile Átha Cliath é mar fiadhnaise. Chuaidh an scéal amach go
    An Tamhnaigh, Co. Donegal