Scoil: Sealbhuidhe (uimhir rolla 16045)

Shalwy, Co. Donegal
Pádraig M. Mac Seághain

1. Scéal (ar lean)

Bhí fear ann fad ó shoin agus ní rabh aige acht é féin agus a bhean. Bhíodh sé i gcomhnuidhe ag deanamh poitin.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    amach as an teach tú agus go deo na daor arais ní rachaidh tú isteach. Gheall fear a toighe daobhtha nach ndeanfadh sé é go brát arais.
    Dimthigh na gardaí Ní dhearn sé a dháth poitin go ceann bliadhain na dhiaidh sin. Agus lá amháin arsan fear le na bhean tá dearmad deánta ag na gardaí ar an poitin agus creidimh go dtig linn toiseacht arais agus nuair a teifimud iad ag teacht thig linn é a cur i bfolach.
    Bhí siad ghá dheanamh mhí no níos mo. Nuair a damharc siad amach lá amháin chonnaic siad ceithre gardaí ag teacht giota mhaith on teach agus dar leobhta sa bhomaite go rabh siad ag tharraingt ar an teach.
    Ní rabh fhios acú caidé dheanfadh siad no ní rabh fhios acú áit ar bith le é a cur i bhfolach. Tharla go rabh an sagart amuigh ag spaisteoracht an lá sin agus bhí sé ag an teach seo.
    Ní rabh fhios ag fear an toighe caidé deanfadh se agus suidh sé síos agus thoisigh sé ag caoineadh go brónach. Chualaidh an sagart an caoineadh agus isteach leis, agus chuir sé ceist ortha caidé bhí cearr dinnis siad do fan poitin agus arsan sagart Ma gheall tú domhsa na ndeanfaidh sibh é go bhrath arís cuirfidh mise ar siubhail é.
    Gheall siad do in ainm Dé nach ndeanfadh. Thug an t-sagart leis an t-uisge coisriochta agus
    Máire Ní Ghóill