School: Sealbhuidhe (roll number 16045)

Shalwy, Co. Donegal
Pádraig M. Mac Seághain

1. Bhí dhá fhear ann aon uair amháin, agus smaoitigh siad go racadh siad ‘un Oilean Úir. Ní raibh focal bearla ag ceachtar dé’n bheirt. Bhí siad ag siubhail lá amháin ar sráid san oilean úr nuair a bhuail an t-ocras iad.
    D’iarr fear aca ar an fhear eile gabhail isteach i siopa agus builbhin aráin a cheannacht , agus a thabhairt amach fhad leisean.
    Chuaidh an fear isteach agus d’íarr builbhin i ngaedhilg. Ní rabh fhios ag fear an t-siopa caidé bhí sé a’ rádh agus annsin thoisigh an fear ag chur a laimhe suas go dtí a bhéal a taisbeaint go raibh ocras air.
    Goidhe bhí sa siopa seo acht siopa bearrthora. Thug fear an tsiopa leis é agus chuir sé ‘na shuidhe é istigh i gcathaoir, agus thug sé leis rásúr agus bhain sé an fheasóg de, agus annsin thug sé leis sisiur agus lom sé an ghruag uilig de. Nuair a bhí sin deanta aige d’eirigh an fear a bhí sa chathaoir agus chuaidh amach fhad leis an fhear eile. D’fiafruigh an fear sin do an bhfuair sé an builbhin. Na labhair ar builbhin no ar aon rud eile go bhfágaidh tú an baile seo ans an fear eile.
    Bhí go maith is ní raibh go h-olc, shiubhail siad
    Cait Ní hÉigheartaigh