School: Sealbhuidhe (roll number 16045)

Shalwy, Co. Donegal
Pádraig M. Mac Seághain

1. Scéal

Tá gleann sa pharoiste seo ar a dtugtar gleann a bhaile Dhuibh agus i lár na gleanna sin tá baile beag air a dtugtar Baile Mac Fháidín.

Tá gleann sa pharoiste seo ar a dtugtar gleann o bhaile Dhuibh agus i lár an gleanna sin tá baile beag air a dtugtar Baile Mac Fháidín. Ins an bhaile bheag sin ní raibh acht comhnuidhe amháin san am sin agus teach fád do’b eadh é. Cá raibh aon dhuine na comhnuidhe sa teach sin acht Phaidín mac Fhaidín agus a mhathair. Ní raibh aon beithidheach cheathair chorach aca acht gabhar amháin a bhí ag tabhairt bhraon bainne daobhtha. Bhí beagan caorach aca, amach is isteach ar scór uilig. Tháinig lam an t-saoghail ar Phaidín agus a mhathair a dhioghbhail airgid. Ní raibh greim bhidh na dighe sa teach le h-ithe no le h-ól aca. Ní raibh aon slighe aca le greim fhághail le h-ithe acht an seán caorach a bhí ar an chnoc. Dubhairt Paidín le na mháthair lá amháin go rachadh sé a bhuisteireacht na gcaorach sa [caoi?] go ndeanaibh sé a beagan airgid a cheannáchadh beagan bidh. Thoisigh Páidín a bhuisteireacht gur mharbhuigh sé na caoirigh uilig agus go dtearn sé chuid mhaith airgid a cheannuigh biadh don mháthair agus do féin agus chainnigh sin iad ag gabhail tamall. Chainnig Paidín beagan don airgid seo i dtaircibh i nganfhias don treanmhnaci.
    Dubhairt Paidín lá amháin go raibh sé ag gabhail go Sligeach. A Mháthair ar seisean.
    Seághan Iosep Mac Seághain