School: Árd an Rátha (roll number 1733 or 12242)

Ard an Rátha, Co. Donegal
Seán Ó Caiside

1. Chuaidh drong fear amach ar bhád uair amháin as a’ Machaire. Bhí siad ag iasgaireacht le baoite. Nuair a bhí siad amuigh ‘san fairrge ag Ceann Glinne, mhothuigh fear aca an-mheadhchan [an-mheadhachan?] ar cheann a ruaime. Scairt sé ar fhear cuiduigheadh leis. Ní thainig leo cibé rud a bhí ann a thabhairt leo. Scairt siad ar an tríomhadh fear acht ní rabh gar[?] ann, ní thainig le na dtrúir an t-an rud a chorrughadh.
    Chuaidh ‘a rabh sa bhád i gceann na ruaime. Fuair siad leobhta é. Caidé bhí ann acht póta préataí. Chuaidh an dubhán i bfastodh ins an t-slait. Thainig an póta a’s oileán séanta ar tóin na fairrge móire.