School: Brackey (roll number 3500)

Bracky, Co. Donegal
Pádraig S. Mac a' Ghoill

1. (continued from previous page)
    tríomhadh h-uair tionntaigh sé a cúl le Ó Dómhnaill, agus chrom un tosaigh :- “gabh ar mo druim annseo”, arsa sise le Ó Dómhnaill. “Ta an spiorad eighinteacht a cur cleasa ann do ceann”, arsa seisean agus é ar a bhealach amach ar a doras. Bhí sise a’ plúchadh na gáiridhe istoigh. Bhí saoghal sona seánmhar aca na dhiaidh sin, agus níor sgar siad ó na chaile na gur sgar a bás iad.
    (Críoch)
  2. Bhí Cú Culainn pósta ann a óige. Bhí an chead duine cloinne le bheith ann, acht ní thiocfadh le Cú Culainn fanacht go mbéadh an leanbh ar a t-saoghal. Beigean dó pilleadh fhad leis an Chraoibh Ruaidh agus ní rabh cinnteacht ar bith aige go bpillfeadh sé a choidhche fad le na bhean. Thug sé fainne duitha nuair a bhí sé ar bhealach imtheacht, agus dubhairt léithe da mba giorsach a bheadh san leanbh go dtiocfadh léithe fhéin í a chongbhail, acht mba gasur a béadh ann, ealadhan cogaidh a fhoghluim dó agus é a chur f annsoir, san nuair a bhéadh an mhear s’aige mór go leór leis an fhainne a líonadh.
    An mhio-shasta a bhí an bean óg Cú Chulainn a bheith d’a fágail mar bhí, agus go la a báis ní bhfuair sé ann a croidhe maitheamhnas a thabhairt dó.
    Gasur a bhí sa leanbh. Dfás sé aníos na fhear bhreág, abalta, agus ní rabh an ghárda, na an bhuille da bhfacaidh an mhathair ariamh ag Cu Chulainn ‘nar thaisbean