School: Brackey (roll number 3500)

Bracky, Co. Donegal
Pádraig S. Mac a' Ghoill

aghaidh órda ar Bhinn Buailbin ach abh é go bhfuil a agaid a thuaidh”.
    Nuair a phill Ó Domhnaill thug sé fa dear nach feoil ar leith a bhí réidh fa na gcoinne, agus chuir se - ceist ar a’ chailin.
    “Níl neart agam sa air”, ars an cailin, “d’innis mé dé’n mhaighistreas an t-órdughadh a thug tú uaith, agus dubhairt sé liom go mbfearr léithe-se lán sgillide de shúile conannacha a bheith bruithta aicí fa bhur gcoinne agus dubhairt sé fosta go gcuirfeadh a h-athair aghaidh órda ar Bheinn Bhuilbin ach abh é go rabh a aghaidh a thuaidh”
    “Fan”, arsa Ó Dómhnaill, “agus tafidh tú greann i mbárach”.
    Lá thar na bharach chruinnigh sé an t-arm ‘saige agus níor stad go dteachaidh siad siar go Connachta. Leag siad an taobh ó dheas de caislean Uí Bhreain go talamh. (Ba é Ó Breain athair na mná a bhí ag Ó’Dómhnaill). Agus níor fhág siad an chaislean ó sin go Dún na nGall nar leag siad an taobh o’ dheas de, acht amhain Caislean Chúl Úna agus Caislean Chúl Aine. Níor bainead daobhtha seo siocair go rabh siad ainmnighste as beirt bhain treabhach.
    Chualaidh bean Uí Dhómhnaill fan sgrios a rinne a fear ar a bunadh-san i gConnachta, agus rinne sé suas a h-intinn go mbéadh sise trom go leór aige. D’iarr sé ar na buachaillí an stór mine a bhí ins an chaislean a chaitheamh amach ins an abhainn. Thoisigh na buachaillí ar an obair, acht phill Ó Dómhnaill