School: Brackey (roll number 3500)

Bracky, Co. Donegal
Pádraig S. Mac a' Ghoill

1. Scéal (continued)

Bhí fear san áit seo aon uair amháin agus bhí bean aige nach raibh ro-dhílis dó.

(continued from previous page)
    ar bith do nuair a d'fhriafruigh Ruaidhrí. "Caidén gnoithe é, chuaidh Ruaidhrí é fhéin i lathair a ríogh," deir siad liom go dtig leat caislean a thógail" ars an rí.
    "Cé dubhairt sin," arsa Ruaidhrí, "na ní thig liomsa cró lachain a thógail"
    "Seo, seo" ars an rígh. "Tá" an crann na sheasamh sa gharraidhe ar a gcrochfar tú mar dtógfaidh tú an caislean."
    "Fan," arsa Ruaidhrí, go dtéidh mise abhaile fa choinne mo chuid uirneis."
    Bhain sé an baile amach agus bhí an t-an iongantas ar a bhean roimhe, Caidé gnoithe bhí aige leat," arsa sise.
    "Ó tá. Caithfidh mé caislean a dhéanamh do," arsa Ruaidhrí. "Cé deir sin," arsa sise, ar ndóighe ní thig leat-sa cró cearc a dhéanamh.
    Is cuma, caithfidh mé fiachail leis," arsa Ruaidhrí. "Déan lón beag a bhéas liom ag imtheacht damh." Thoisigh an bhean a dhéanamh réidh a lóin, agus snag inntí le caoineadh ina bhfíor. D'imthigh Ruaidhrí agus bhí a bhean a' sgreadaigh a' caoineadh go rabh sé fad sgairte uaithe, agus annsin dubhairt sí; "go rabh an diabhal leat, agus nach bpilleadh tú go deo."
    Shiubhail sé leis go dtáinig sé fhad le coill. Taobh istoigh de theorainn na coilleadh casadh fear beag ruadh air. "Go mbeannuigh Dia duit, a Ruaidhrí," ar seisean. "Go mbeannuigh an fear ceadna duit," arsa Ruaidhrí.
    AT0571: “All Stick Together”
    Siubhan Nic a Ghoill