School: Brackey (roll number 3500)

Bracky, Co. Donegal
Pádraig S. Mac a' Ghoill

Bhí fear san áit seo aon uair amháin agus bhí bean aige nach raibh ro-dhílis dó.

Bhí fear san áit seo aon uair amháin agus bhí bean aige nach raibh ro-dhílis dó. Bhí sé ró-mhór le maighistir na sgoile a bhí na chómhnuidhe san chomhursanacht aca. Ba mhaith léithe a fear fhéin marbh, sin na díbhríghsta ó'n áit san dóigh go dtiocfadh léithe maighistir na sgoile a phósadh. Chuaidh sé fhad leis an rígh agus dubhairt sí leis gur chómhair dó caisleán mór a thógáil a bheadh i bhfad ní ba deise na an teach a rabh sé na chómhnuidhe ann. D'fhreagair an rí gur mhaith leis caislean aige acht nach rabh an fear sa ríogacht a dtiocfadh leis caislean a dhéanamh. "Muise, ní doiligh sin a fhághail" ar sise, "na thig le Ruaidhrí s'agamsa caislean a thógail mas mian leis é." "Gabh, as cuir chugam é," ars an Rí.
Phill a' bhean 'na bhaile agus d'innis de na fear go rabh gnaithe ag an rígh leis. Níor thug sé sásamh

Siubhan Nic a Ghoill
Séamus Mac a Ghoill