School: Mín Teineadh Dé (roll number 8517)

Meentanadea, Co. Donegal
Pádraig S. Mac a' Ghoill

1. Scéal (continued)

Bhí ríogh ann aon uair amháin. Bhí triúr mhac aige.

(continued from previous page)
    a bháile. Chuaidh siad fhad leis an rí. “Rinn muid obair mhaith arsa siad san. Níor labhair an cailín. Bhí sí i gcomhnuidhe ag caoineadh. Níor ithe an capaill bhí sé igcomhnuidhe ag deanamh tormán. Níor ceoil an éan. Ní rabh phios ag an rí caidé a bhí mí ceart. Tháinig an madadh ruadh tart, tharraingt sé an buachaill amach as an thobar. Dubhairt sé leis go rabh fear bocht in áit eighin. “gabh tusa go dtí an sean duine” agus dubhairt sé leis “eadaigh an tsean duine a chuir ar féin. Dubhairt sé leis a eadaigh féin a tabhairt dón sean duine. Rinn sé seo. Dubhairt sé leis a ghabhail go dtí an caislean. Chuaidh an buachaill go dtí an caislean. Chuaidh sé go dtí an doras. Nuair a bhí sé ag an doras, thoisigh an t-ein ag gabhail cheoil, thoisigh an capaill ag ithe, stád an cailín ag caoineadh. Ní fhios ag an rí cáidhe a bhí cearr. Chuaidh an cailín go dtí an doras, thoisigh an beirt ag craitheadh lamh. Tháinig an buachaill isteach, agus d’innis sé an sgeal dón rí. Bhí an athas air. Phos an cailín agus an buachall. Lá ‘mháin bhí an buachaill ins an choill, chasadh an madadh ruadh air arais. Dubhairt sé leis a chosa agus a ruball a ghearradh dé. Níor
    AT0550: Search for the Golden Bird
    Eiblín Ní Chinneidhe