School: Mín Teineadh Dé (roll number 8517)

Meentanadea, Co. Donegal
Pádraig S. Mac a' Ghoill

1. Scéal (continued)

Bhí ríogh ann aon uair amháin. Bhí triúr mhac aige.

(continued from previous page)
    ar lorg an cailín. Casadh an madadh ruadh dubhairt sé go dtabharfadh seisean é go dtí caislean, béidh ingean an gharaidhe. Tugh an madadh ruadh é go dtí an caislean. Chuaidh sé isteach san gharaidhe. Bhí an cailín annsin. Bhí an rí ag amharc amach an fhuinneoig. Tháinig an rí annsin, dubhairt an rí go gcrocfadh sé e muna bheadh an obair seo deanta i seacht lá. Tá carraich suas giota ón caislean seo. Chaithfidh sin abheith deanta agat sul abhfuigheadh tú a cailín. Chuaidh sé go dtí an carraigh agus thoisigh sé ag obair. Nuair a bhí an seiseadh lá caitthe ní rabh mórán obair deanta aige. Tháinig an madadh ruadh. “Suidhe Síos” arsa madadh ruadh. “Tá tú tuirseach” rinn sé sin. Nuair a bhí sé tamaill in a codladh mhuisgail sé bhí an obair go léir deanta ag an mhadadh ruadh. Bhí an athas air. Chuaidh sé go dtí an rí, “Tá an obair deanta agam anois. Maith go leor”, arsa an rí. Fuair sé an cailín annsin. Chuaidh siad go dtí an caislean arabh an capall óir ann. Rinn siad an rúd ceart an uair seo. Fuair siad an capall, agus chuaidh sé féin agus an cailín ag marcaidheacht ar an chapall óir go dtí an caislean a rabh a t-éan ór ann. Fuair siad an tean fosta. Bhí a dhá dearbrathair annsin. Fuair siad greim ar an bhuachaill, agus caith siad isteach i dtobar an domhain. Síl siad san go rabh uisge ins an tobar acht ní rabh. Chuaidh an bheirt
    AT0550: Search for the Golden Bird
    Eiblín Ní Chinneidhe