School: Mín Teineadh Dé

Meentanadea, Co. Donegal
Pádraig S. Mac a' Ghoill

1. Scéal

Bhí fear ann aon uair amháin agus bhí sé an bhocht. Bhí ceathrar mac aige.

Bhí fear ann aon uair amháin agus bhí sé an bhocht. Bhí ceathrar mac aige. Nuair a d'éirigh siad mór dubhairt an t-athair leo go gcaitheadh siad gabhail ar shiubhail agus céard eiginnteacht a fhoghlaim. Tháinig siad go dtí crois-bhealaigh. Bhí ceithre boithre ann agus dubhairt an dearbhráthair bá shine go gcaitheadh gach fear aca gabhail a bhealach fhéin agus dhá bhliadhain ón lá sin iad pilleadh go dtí an chrois-bhealach sin aríst. Rinn siad seo. Chás an dearbhráthair ba óige ar thailliúr, agus thug sé go dtí a theach fhéin é agus d'fhoghluim sé céird an táilliúreacht. Chás an dearbhráthair ba shine ar gadaidhe agus d'fhoghluim sé an dóigh le rudaí a ghuid. Chás an dara buachaill ar altóir agus d'fhoghluim sé do an dóigh le seilg. Chás an tríómhadh buachaill ar fhear agus d'fhoghluim sé gach
    AT0653: The Four Skillful Brothers
    Áine Ní Dhomhnaill