School: Mín Teineadh Dé

Meentanadea, Co. Donegal
Pádraig S. Mac a' Ghoill

1. Scéal

Bhí fear agus a bhean ann aon uair amháin agus bhí inghean amháin acu. Fuair an mháthair bás nuair a bhí inghean an óg ar fad.

Bhí fear agus a bhean ann aon uair amháin agus bhí inghean amháin acu. Fuair an mháthair bás nuair a bhí inghean an óg ar fad. Ní rabh sí bhfad nuair a phósadh an t-athair aríst. Ní rabh an leas-mháthair maith do'n inghean ar chor ar bith. Anois bhí dhá inghean aicí fhéin. Fuair an t-athair bás annsin agus chuir an leas-mháthair an cailín seo amach go dtí an cnoc le buachailleacht a dhéanamh. Caitheadh an cailín teacht isteach go dtí an teach gach maidin agus gheibheadh sí grainín mín-choirce ag tairsighe an dorais. Acht an lá seo ní rabh a sáith aicí ar chor ar bith. Chuaidh sí amach go dtí an chnoc agus caidé tháinig chuicí acht caorach dubh. D'iarr an chaorach ar an chailín an raibh ocras uirthí. Dubhairt an cailín go rabh. Spréidh sí an téadach
    AT0510: Cinderella and Cap o' Rushes
    Máire B. Ní Bhreisleain