School: Mín Teineadh Dé

Meentanadea, Co. Donegal
Pádraig S. Mac a' Ghoill

1. Scéal

Bhfuil aithne agat ar Ghleann Colm-Cille? Ball níl aon fhocal Bearla da labhairt ann agus bhí sé nios measa i bhfáid ó shoin na tá anois.

'Bhfuil aithne agat ar Ghleann Colm-Cille? Ball níl aon fhocal Bearla da labhairt ann agus bhí sé nios measa i bhfáid ó shoin na tá anois.
    Uair amháin i bhfad ó shoin bhí fear gallda astuigh ag reilg ann tháinig an oidhche air agus bhí sé ró-mhall dó gabhail na bhaile.
    Chuaidh sé isteach i dteach agus d'iarr sé ar bhean an toigh loistín a thabhairt dó, agus d'iarr sé i mBéarla é mar ní raibh aon fhocal Gaedhilge aige. Ní raibh fhios ag bean an toighe caidé bhí sé ag rádh agus sheas sí ag amharc air annsin, acht i gcionn tamaill tháinig duine éiginnteacht thart a raibh fhios acu Gaedhilge agus Béarla agus mhínigh sé an chúis do bheirt acu.
    Dubhairt bean an toighe
    Maighread Ní Bhreisleain