School: Mín Teineadh Dé

Meentanadea, Co. Donegal
Pádraig S. Mac a' Ghoill

1. Scéal

Nuair a Fionn Mach Chumhail pósta chupla bliadhain fuair an bhean bhas agus bhí an bhrón ar Fhionn na diaidh, agus rinn sé suas ina inntin nach bpósfadh sé arist.

Nuair a Fionn Mach Chumhail pósta chupla bliadhain fuair an bhean bhas agus bhí an bhrón ar Fhionn na diaidh, agus rinn sé suas ina inntin nach bpósfadh sé arist. Acht aon lá amháin chas cailín deas air, agus Gráinne an t-ainm a bhí uirthí. D'iarr Fionn uirthí "An bpósfaidh tú mé" acht dhiúltaigh sí é. Chuaidh Fionn ar an bhomaite go dtí an t-athair a bhí ina rí; agus chuir sé ceist air an dtabharfadh sé cead dó a inghean a phósadh. Thug Cormac cead dó acht ní phósfadh Gráinne é mar shíl sé go raibh sé ró-shean.
    Ina dhiaidh sin dubhairt sí go bpósfadh sí é, agus rinneadh amach lá an phósta. Nuair a bhí na daoine uilig cruinnuighthe isteach ins a theach an oidhche sin. Bhí gach duine ar meisge acht Gráinne í fhéin. D'amharc sí thart agus chonnaic sí go rabh