Scoil: Mín Teineadh Dé

Meentanadea, Co. Donegal
Pádraig S. Mac a' Ghoill

1. Scéal

Bhí sean iasgaireacht ann fado agus bhí sé ina comhnuidhe i Rós Beag.

Bhí sean iasgaireacht ann fado agus bhí sé ina comhnuidhe i Rós Beag. Bhí bád bréagh aige bhí sé ar an fhairrge go luath agus go mall.
    Bhí trí mhac aige agus shíl sé go bhfearr dó iad a foluimh le iasgaireacht a dhéanadh.
    Gach tráthnóna théidhfeadh siad ag iasgaireacht. An tráthnóna seo chuaidh siad amach acht ma chuaidh níor tháinig siad isteach. Nuair a bhí siad trí mhíle nó mar sin ó'n tráigh thoisigh an stoirm agus thionntuigh siad an bád acht níor shroich siad an baile. Thionntuigheadh an bád agus baitheadh an t-iomlán.
    Chuaidh an sgéal amach nach dtáinig an athair agus na trí mhic ón fhairrge agus chuaidh sé bhád amach a chuartughadh acht fuair siad an bád agus sin an méid. Ní rabh na daoine le fághail ar chorr ar bith agus ní bhfuair siad na fir ó shoin. Tuairim agus trí bliadhain i ndiaidh