School: Mín Teineadh Dé

Meentanadea, Co. Donegal
Pádraig S. Mac a' Ghoill

1. Scéal

Bhí fear ann aon uair amháin bhí mórán preataí aige i bpoill amuig ins an chuibreann.

Bhí fear ann aon uair amháin bhí mórán preataí aige i bpoill amuig ins an chuibreann. Bhí beirt fhear ag siubhal thart agus chonnaic siad na preataí; agus fuair siad mala. D'iarr fear amháin ar an fhear eile an feirmeoir a choimhead go líonadh sé an mala. Ní rabh siad i bhfad ag líonadh go bhfacaidh siad an fear ag teacht. Ní rabh siad abalta labhairt. Rith sé ar shiubhal, ní rabh fhios ag an fhear go rabh an feirmeoir ag teacht. Chualaidh sé tormán. Shíl sé gur bé an fear eile a bhí ag teacht. Chonnaic an feirmeoir an fear ina luighe ar an talamh é iad ag cruinniughadh na bpreataí.
    Fuair sé greim air agus tharraing sé í amach as an pholl é. Thug sé buille do. Bhí fhios aige gur bé an feirmeoir a bhí ann anois.
    Eibhlín Ní Chinneide
    Carraig an tSléibhe, Co. Donegal