School: Mín Teineadh Dé

Meentanadea, Co. Donegal
Pádraig S. Mac a' Ghoill

1. Scéal

Bhí fear ina chomhnuidhe i Leach Chonaill aon uair amháin; agus bhí sé ina iagaire an mháith.

Bhí fear ina chomhnuidhe i Leach Chonaill aon uair amháin; agus bhí sé ina iagaire an mháith an lá seo bhí sé ar an fhairrge go mall agus nuair a bhí siad ag teacht abhaile oidhche chonnaic sé acht Maighdean Mara ina suidhe ar an chladach agus í ag ciorradh a gruaige. Bhí clocha glás aicí agus bhí an clócha seo tuairim agus deich slát o'n traigh. Nuair a chonnaic sí an fear agus bhí an oiread sin deirfre uirthi nár d'fhág sí an chlócha ar an tráigh as chuaidh sí ar shiubhal. Thug an fear an eadach leis abhaile agus chuir sé i dtaiscidh í. Chuaidh a chailínseo go dtí an teach a bhí an fear ina gcomhnuidhe agus pósadh an bheirt. Acht bhí an t-éadach ghlas i taiscidh go fóill.
    Bhí dhá ingean agus mac ag na daoine seo anois agus bhí siad mór.
    Aon lá amháin chuir a athair isteach cruach coirce agus bhí an clocha ins an chruach. D'innis an paiste don mháthair go rabh an clocha ins
    Cáit Ní Ghallchobhair
    Ardvally, Co. Donegal