School: Learga na Saorthach (roll number 14888)

Learga na Saorthach, Co. Donegal
Cathal Mac Suibhne

1. Conall Caol agus Inis Caol.
    I n-aimsir Chonaill Chaoil bhí Inis Caol faoi gheasaibh. Corr uair bhíodh sé faoi uisge agus corr uair eile nach mbíodh. Oileán draoidheachta a bhí ann, agus ní bhfuigheadh aon duine isteach air acht an té a sgaoileadh cloch isteach. Chuaidh Conall agus beirt fear aon uair amháin chun an oileáin a feiceáil. Dubhairt fear amháin acu go gcuirfheadh seisean cloch isteach le cuideadh Dé acht ní bhfuair sé isteach an cloch. Annsin dubhairt an dara fear go gcuirfheadh seisean cloch isteach le cuideadh Dé acht theip air mar an gceúdna. Dubhairt Conall annsin go gcuirfheadh seisean cloch isteach le cuideadh Dé agus chuir. D'imtigh an t-uisge dé'n oileán agus fágadh é go direach mar tá sé go dtí an lá indiu.