School: Learga na Saorthach (roll number 14888)

Learga na Saorthach, Co. Donegal
Cathal Mac Suibhne

1. (continued from previous page)
    súil is go dtabharfhadh sé fiadhnaise duithe, acht dheaman pioc de bhí amu[igh] no istoigh. Bhí sé imtighthe glan ón áit a bhí sé. Chonnaic Conall annsin caidé bhí deánta aige agus bhí an-bhrón air. D'imtigh sé leis chun faoisdine, agus sé an breitheamnas aithrigh a cuireadh air a chroiceann a bhaint de ó mhullach a chinn go mbonnaí [a(?)] chos.
    Idir Inis Caol agus Caiseal Gua[l]ann tá cloch ann agus deir na daoine go bhfuil sé dearg(adh) go dtí an lá atá indiu ann. Ar an chl[och] sin baineadh an chroiceann de Chonal[l] agus d'réir mar bhí sé ag baint an chroicinn de bhí croiceann úr ag fás air. Annsin thosuigh Conal[l] agus d'éirigh sé na naomh.
    Bríghid Nic Niallghuis
    Abhainn tSeiscinne, Co. Donegal