School: Learga na Saorthach (roll number 14888)

Learga na Saorthach, Co. Donegal
Cathal Mac Suibhne

1. Scéal Iongantais.
    Bhí prionnsa óg 'na chomhnuidhe i dTír Eoghain am amhain agus díarr an t-athair air lá amhain caislean a thógail nó nach raibh an ceann eile mór go leór. Lá thar na mharach tosuigh sé ar thógáil an caisleáin. Bhí giota maith togtha aige de an lá sin, agus tháinigh sé isteach cuig a athair bréag sasta sa trathóna. Chuaidh sé a luighe i gcionn goiridhe agus chodhluigh sé go samh mar bhí sé an-tuirseach. Ar maidin lá thar na marach d'éirigh sé go luath le toiseacht ar a chuid oibre, acht, mó lean! nuair a chuaidh sé fhad leis an ait a raibh sé ag togáil an chaisleáin, bhí sé leaghta. Thosuigh sé ar a chuid oibre gan aon beug-uchtach air ag tógail an caisleain arais. Tháinigh sé isteach 'san oidhche, gan leigint air féin rud a tharluigh agus i gcionn goiride, bhí sé 'na cnap
    Brighid Ní Domhnaill
    Cróibh, Co. Donegal