School: Learga na Saorthach (roll number 14888)

Learga na Saorthach, Co. Donegal
Cathal Mac Suibhne

1. Saor Cloiche a bhí ann fad ó soin.
    Bhí saor-cloiche ann aon uair amháin, agus bhí sé ag deánamh caisleáin. An méid a bhéadh deánta aige tráthnóna bhéadh sé ar lár ar maidín. Tháinig Oisín, mac Fhinn, agus dubhairt sé leis an saor-cloiche: "Seasochaidh mise ag an bhalla seo go bhfeicidh mé caidé tá ceárr". Sheas sé ag an bhalla.
    Ní raibh sé i bhfad 'na sheasamh go dtáinig tarbh thart. Thoisigh sé ag cuimilt é fhéin leis an bhalla, nó gur leag sé an taobh de'n bhalla. Annsin thoisigh sé agus leag sé na clocha. Mharbhuigh Óisin an tairbh. D'iarr sé ar an saor-cloiche, é a fhéannadh agus giota a chur sá phóta dó-san. Rinne an saor-cloice mar h-iarradh air. Nuair a bhí sé bruithte thoisigh siad ag troid fá dtaobh de. Fuair Oisín ceathramadh de, agus nuair a dith sé é thuit sé 'na chodladh. Acht sul ar chodluigh sé, d'iarr sé ar an
    Bríghid Ní Chuinnea
    Mín an Chearrbhaigh, Co. Donegal