School: Learga na Saorthach (roll number 14888)

Learga na Saorthach, Co. Donegal
Cathal Mac Suibhne

1. (continued from previous page)
    an charraig eile. Ní raibh faill aicí a[?] í fhéin a chur fé curam Dé. Nuair a tháinig an dorchú seo fhad leis an char[r]aig a rabh an clóca air, shíl sé gur[bh] í an bhean a bhí ann, agus thug sé léim mór le na ghabh a chur frithe, acht nuair a thuit sé ar an charra[ig] bhí sé chomh gortuighthe sin gur thuit sé marbh ar an talamh. Bhí lúthgháir mhór ar an bhean bhocht nuair a fuar sí sabhailte.
  2. An Fear agus an Capall.
    Bhí fear 'na chomhnuidhe i n-Gleann aon uair amháin, agus bá ghnáthach leis poi[t]ín a dhéanamh. D'fág sé Gleann maidí[n] amháin ag marcuidheacht ar chapaill, agu[s] ceig poitín ar a dhruim, agus briseadh é. Níor mhaith leis an fhear an poití[n] a leigint amudha agus d'ól sé cuid de.
    AT1911A: Horse's New Backbone
    Bríghid Ní Bhaoghaill