Scoil: Niall Mór (uimhir rolla 11843)

Killybegs, Co. Donegal
B. Mac Niallghuis

Ar an leathanach seo

1. Sin cumhacht a bhí ag corr dhuine fad ó leis an chumhacht seo thiocadh leobhtha rudaí iongantacha a dheanamh nach dtig leis na daoine atá ann anois a dheanamh. Seo sgéul fá chleas dhraoidheachta a dimir fear as an bhaile seo. Trathnóna amhain samhraidh chruinnighthe bunadh na Cealla beaga ar an t-sráid le feachaint ar rud iongantach a bhí ar siubhal . Sé ceart a bhí ann agus í ag tarraingt smutáin na diaidh , an rud iongantach seo . Tháinig fear anuas ón chnoc agus cliabh féin gláis leis agus d'iarr sé ar fhear eile caidé bhí siad ag amharc air . Dubhairt seisean leis' Nach bhfeiceann tú an chearc sin ag tarraingt smutáin na diaidh' Amadaighe sin sifín cochain " ar seisean , Bhí fhios aige nach smutáin a bhí sí ag tarraingt ach sifín cochain mar bhí seamróg na gceithre nduilleog i measg an fhéir.
    Caitlín Ní Mhurain
    Seán O Dochartaigh