School: Fionn-Tráigh (roll number 16357)

Fintragh, Co. Donegal
Aibhistín A. Mac Amhlaoidh

1. Seanscéal

Bhí rí agud báinrioghain ann aon uair amháin, agus bhí mac beag acú.

Bhí rí agus báinrioghain ann aon uair amháin, agus bhí mac beag acú. Nuair a bhí an mac cúig bliadhna d’aois fuair a máthair bás. Pós an rí bean eile. Bhí an bainríoghain seo maith do mac an ríogh ar tús, ach i gcionn tamaill rugadh inghean díthe féin, agus bhí éad uirthí leis an gasúr.
    Bhí ag an gasúr le dul na scoile gach lá, agus ní thabhairfadh an bhainrioghain ach aran tirm do ar maidín. Nuair a d’éirigh an chailín mór bhí sí féin agus mac an riogh an mór le chéile. Nuair a théaghcadh an gasúr na scoile ar maidín bhíodh sise an uaigneach go dtugeadh sé aráis.
    Bhí ubhall ghort ag an righ, agus bhí an méid ubhlaí ann. Bhearfadh an mháthair ubhlaí do’n cailín agus ní thabhairfadh sí ceann ar bith do’n gasúr. Bhearfad an cailín giota de gach ubhall do, agus nuair a chonnaic an leas mhathair seo bhí an fhearg uirthí. Bhí sí i bráth deireadh a cuir leis an gasúr, ach ní rabh fhios aicí caidé’n doigh.
    Lá amháin smaointigh sí ar phlan lé deireadh a chuir lé mac an ríogh. Nuair a táinig an gásúr abhaile ó’n sgoil bhí an cailín ag ithe ubhall, agus dubhairt an máthair leis go dtiocfadh ubhall a fhágháil ach go gcaithfeadh sé í fhághail é fhéin.
    Crom an gasúr síos sa’n copra le ubhall
    Bhera Ní Ceallachain