School: Fionn-Tráigh (roll number 16357)

Fintragh, Co. Donegal
Aibhistín A. Mac Amhlaoidh

1. Chuir righ as Albain sgéal anonn chuig Fionn Mac Cumhail go rabh sé ag cur troda air. Bhí a háthair beo an t-am sin agus nuair a chonnaic sé é ag teacht chuir sí isteach sa chliabhán é. Nuair a tháinig sé isteach chuir sé ceist cá raibh Fionn. D’innis sí do go rabh sé amuigh ag seilg acht thaisbean sí an leanbh do.
    Nuair a chonnaic sé go rabh an leanbh comh mór sin shíl sé go rabh Fionn an mhór ar fad. Nuair a d’imthighs é amach rith sé an méid a bhí in a chnámha le bheith ar shiubhal sul a dtiocfdadh Fionn abhaile. Thosuigh Fionn agus a mháthair ag gáire nuair a smaointigh siad gur chuir sé eagla ar an righ a bhí comh mór le cúigear fear i gcuideachta a chéile, agus go rabh cár air a bhí comh mór le claoidheamh ar bith.
  2. Seanscéal

There was once a poor man, who had thirteen sons. He had no food to give them, and he planned to leave them away in a wood.

There was a poor man, who had thirteen sons. He had no food to give them, and he planned to leave them away in a wood. One of the sons name was Jack, and when he heard what his father was about to do he filed his pockets with pebbles.
    The father took them to a large wood, and when they were in the middle of the wood he left them. Jack had dropped a pebble here and there, so he knew the way back.
    The father then took them to a wood farther away. When they were leaving the house he gave each of them a piece of bread. Jack did not eat his, but dropped a crumb here and there. When they were in the middle of the wood the father left them.
    AT1119: The Ogre Kills his Own Children
    Nóra Nic Amhlaoidh