School: Fionn-Tráigh (roll number 16357)

Fintragh, Co. Donegal
Aibhistín A. Mac Amhlaoidh

1. Sgreig Mhór
    Oidhche amháin bhí fear ag teacht abhaile o na Cealla Beaga. Nuair a bhí sé ag teacht aníos chonnaic sé rud mór dubh agus dhá adhairc air, I lár an béalaigh mhóir ag Sgreig Mhór. Thionntuigh sé arais agus chuaidh sé síos fa choinne an t-sagairt.
    Tháinig sé aníos agus chuir sé an diabhail isteach ins an Sgreig, agus le comhartha go bhfuil sé ann tá cros ins an áit a dteachaidh sé isteach.
  2. Lag na Fola.
    In aimsir na bPún dlighthe cruinnigh na daoine uilig lá amháin thuas ins an chnoc. Bhí sagart leobhtha agus thoisigh sé ag rádh an Aifrinn. Chualaidh na saighdiúirí go rabh siad sa cnoc agus d’imthigh siad ar a lorg. Marbadh mórán daoine agus doirteadh mórán fola agus ariamh ó shoin tugadh “Lag na Fola”, mar ainm