School: Cruach (roll number 15931)

Croagh, Co. Donegal
Séamus Mac Duibhir

1. Scéal

Tá mise 72 bliadhain d'aois agus dar liom gur breágh suaimhneach an t-am atá agam anois thara an t-am a bhfuil mé dul a tracht air. Bhí agent shíos annseo ar na Gleanntaí darbh ainm Osborne agus ins an halla i bparoiste na h-inbhire a bhí sé ina chómhnuid

Tá mise 72 bliadhain d’aois agus dar liom gur bréagh suaimhneach an t-am atá agam anois thara an t-am a bhfuil mé dul a tracht air. Bhí agent shíos annseo ar na Gleanntaí darbh ainm Osborne agus ins an halla I bparoiste na h-inbhire a bhí sé ina chómhnuidhe. Bhí am amháin shíos annseo agus bhí dúil aige móran daoine a chuir amach as a gcuid talaimh mar agent a bhí ann ag an M.O.C gárda mór Police leis.
    Bhí an sagart Mac Gaoith shíos annseo mar sagart paroiste agus bhí curate shíos annseo darbh ainm sagart Carr.
    Chruinnigh na sagart bunadhas na ndaoine a bhí I bparoiste Innis Caoil le na daoine a shabhail agus ag cuir I néadan na evictions. Chruinnigh muid isteach go fearamhail agus sin baile a chruinnigh isteach ina sluaightibh sé sin Leitir Mic A’ Bháird. Sin fear a bhí
    Mollaidh Ní Ghallchobhair
    Prionsus A Gallchobhair