School: Cineal Conaill (roll number 15271)

Garvagh, Co. Donegal
Antoin Ó Dochartaigh

10 “A shean – chaileach Gallta nach ngéileann do dia biseach nár fhághaidh tú dtéighidh tú ar mire”
    (Buachaill a bhí ar an lagan. Bhí an déideadh ar a mhaighistreas. Cuir seiseaidh agus gcéill go rabh órtha an déididh aige agus d’iarr uirtí dhul ar a glúina go nabradh sé duithe é – Seo shuas an rud adubhairt sé. A.Ní .C)
    11 Siúd amuigh é, shiúd astuigh é, siúd sa chlúid é agus dhá fhicid súil air. (Criathar) A. Ní C.
    12 Preataí rósta ar maidin agus braon de bainne na bó ba é sin an biodh báidhte bhí ag Philib an ceó (A. Ní. C)
    13 “Paidir le rádh in an Gheibhinn” Bhí brigh in Íosa i gcionn a mhíosa Ar níuin a mathar as an tóir na dhiaidh. “O gurb é an sluagh dall an sluagh seo chugainn le ua niór Éifeacht le na niór (grásta) glóire. Go spréididh tú do ghrásta tharainn. (A. Ní C.)
    (14) “Sé cúl dubh Uaighe an cúl dhubh gan subhailce Is fuar agus is fluch bhur leabaidh tuighe Dá mbíodh gorthaid ar an stiúr ann na dornchadh ar a rámha. Níor bh’eagal daoibh an lá úd nach dtiocfadh sibh i dtír”
    (as an amhran “Cul dubh Uaighe” an áit ar bathadh deichneabhar 1857) N. Ní Dh.
    (15) Throcaire agus grásta go bhfágaidh tú agus bás gan peacaidh