School: Cineal Conaill (roll number 15271)

Garvagh, Co. Donegal
Antoin Ó Dochartaigh

1. Is annamh a chluintear focal maith ar an dubhán-álla, acht tá daoine ann nach mbainfeadh leis, agus 'seo síos sgéal beag, ag innse an fátha.:
    Nuair a bhí Muire agus Íosaf agus An Naoidheanán ag triall go h-Eigipt, agus saighdiúirí Faróid ar tóraidheacht 'na ndiaidh tháinic siad fhad le crann in-a raibh cuas mór, agus chuaidh siad i bhfólach ins an pholl seo.
    Tharla go rabh dúbhán-álla istoigh ins an chrann agus thug sé fa deár an contabhairt in a raibh an Teaghlach Naomhtha.
    Le greadadh na mbos d'fhigh sé gréasán trasna an chuais, agus bhí sé críochnuighthe aige nuair a thainic na saighdiúirí ar aghaidh.
    "B'fheidir go bhfuil siad ins an chrann seo," arsa fear de na saighdiúirí.
    "Och," arsa laoch eile, "ní thiocfadh leóbhtha 'bheith annseo, Amharc ar na gréasáin dúbháin-álla!"
    D'imthigh na saighdiúirí, agus thainic An Teaghlach Beannuighthe slán amach as an ghuais in a rabh siad, ag tabhairt buidheachais do' mhíoltóig a thug an congnamh Dóibh, nuair a bhí Siad i gcontabhairt báis."
    Siubhán Bean Uí Dhochartaigh
    Pádraig Ó Cheallacháin