School: Cineal Conaill (roll number 15271)

Garvagh, Co. Donegal
Antoin Ó Dochartaigh

1. rinne mé moil beag ag teach Eóin Sheain. D’iarr sé orm cupla súgan a chasadh dó fha is bhéadh an dinnear a dheánamh réidh. Rug me féin ar an chor-shúgán agus thoisigh a chasadh agus bhí seisean ag innse scéil.
    Le sin connaic mé “coisí” an madadh, na rud amach agus ise ag scairtigh an méid a bhí in a corp na dhiaidh. An scadán a bhí sí gha ros bhí sé leis in a bheal agus isé ag éirigh in áirde na dhiaidh. Labhair Eoin léithe.
    “Téigh isteach ‘un toighe agus na bhí ag éirigh in áirde, agus do thubaiste leis an scadán shíos i mbolg an mhadaidh”.
    A. Ó Dochartaigh
    Micheal Ó Tomais
    64
    Edergole, Co. Donegal
  2. Fear de chloinn mac gaoithin a bhí chomnuidhe i nGleann Finne agus bhí stair-fhiacail aige, mar sin de bheireadh siad ‘Padaí an cáir’ air. Bhíodh sé ag tabhairt amach min-cháirde ar gaimbín agus bhíodh na daoine an-mhúinte dó fhad is bhí cáirde aige ortha. Sé deireadh siad nuair a castaoc daobhtha é.
    “Goidé mar tá tú, a Mhr Mac Geehen”. Ach nuair na chaithfidhe é a dhíol i gcionn na gceithre mí na mar sin, bíodh siad ar a neamh thuilleamaighe agus sé deireadh siad. Seo dhuit do chuid anois a Padaí an Cháir”.