School: Lettercran (roll number 12049)

Lettercran, Co. Donegal
Peadar S. Ó Duibhidhe

1. Déantúisí agus gairme beatha
    Líon
    chuiri na feirmeóirí a lán talmhain fá líon suas le fiche bliadhain o shin agus rinne siad éadach as agus bhí figheadóirí sa ceanntar leis an obain a dhéanamh. Lá a lan pollta annso [?]annsead[?] sna gleanntaibh leis an líon do churfa uisce "lin-steepes" a theigann na daoine orra. Tá siadh le feicheáil ann anois.
    Cruithneacht
    Chuir na feirmeóirí a lán cruithneachta uimchail[?] le 40 bliadhain o shoin. Rinne siad min[?] ar le thabhairt do na h-ainmhidthe agus uaireannta rinne na mná áran as an min[?] seo.
    Coirce
    Chuir na daoine a lán coirce suas le 15 bhliadhain on shoin, nuair do bhí a lán capall i bpaitegobha nuair do bhí siad ag tiomaínt go Loch Dearg agus go dtí na bailte móra eile.
    Prataí
    Chuir na daoine a lán prataí bliadanta o shon le mucaibh[?] do chothuigheadh. An t-am sin bhí trí nó ceithre craín[?] muice[?] ag gach feirmeóir.Anois ní chuireann siad mórán prataí agus cothuigheann siad ach corr-muc[?] le mharbhuigheadh doíbh féin.
    Urbheacha
    Bliadhanta o shion ní raibh acht dosean cearca[?] ag gach teach agus úpáideadh na h-urbheacha go léir sa bhaile. Timcheall le 20[?] mbliadhain o shion, seoladh urbheacha don chéad uair o Doire go Albain. Dubhairt Tomás Mac Tuile, laobh mhór oifig an phuist, poitigobha go raibh a áthair ag Doire an lá lá cúireadh an chéad ualach uibheacha tharlear