School: An Clochar (roll number 14705)

Kilbarron, Co. Donegal
Mother Philomena

1. Scéal (continued)

Bliadanta ó shoin nuair a bhris an galar dubh amach in Éirinn rinne an aicíd sgrios mhór.

(continued from previous page)
    millteanach ar dhoras seomra na marbh. Tóg sé leis an eohcar, chuaidh amach go tapaidh, acht nuair a thainig sé go dtí an doras bhí a chroidhe amuigh ar a bhéul le h-eagla, agus ní raibh sé ábalta é a fhosgladh. Rith sé fá choinne na gconstablaí go tuith is bhí an a cho saibh agus d’innis an sgéal, acht dubhairt siadsan nár bhain leiteadh sin le na gcuid oibre – sean gur in a dhiaidh daoine beo a bhí siadsan, acht sin is uilig cruinnigh fear amháin suas misneach go leor. Thóg a bhata in a láimh agus thug aghaidh ar an chontabhairt. Amach leis i gcuidiachda an mhaighistir, agus nuair a thanaig siad fhad le seomra na marbh bhí an callán go millteanach sin go raibh siad fhéin ag fághail bháis leis an eagla. Mar sin féin ní raibh ann aca acht buaileadh ar aghaidh. D’fhosgail siad an doras go mall fadalach agus caidé tcé siad? Seán Ua Ruathan gléasta suas in a éadach báis ina sheasamh ar an urlár! As go bráth leobtha agus an taidhbhshe ar d’tóir. Bhain an maghistir amach a sheomra, agus thug an constable do na bhónnaibh agus caidé rinne Seaghan? Bhí
    Ánna Ní Laochraidhe
    Ballyshannon, Co. Donegal