School: Naul (roll number 1170)

Naul, Co. Dublin
C. Mac Fhíonntaigh

1. (continued from previous page)
    aosta agus tried fear óg a gníodh an rann oidhche Shamhna d'fóghadh an duine aosta ceirtlín cáil ar leic an dorais agus scairteadh amach trí h-uaire: - "Síothchain De chughaibh! Seo chugainn an tSamhain." D'fhuasglud bunadh an toighe "Agus go mbeirimid beo ar an am seo arís".
    Da ndeanadh an fear amuigh rearmed ages gan "Síothcháin Dé" a rádh ní ghlacfaí an chill agus ní thabharfaidhe do duine nó ainmhidhe é. Fríd am? torsigheadh a chathamh an cháil ar na dorsa agus a seasad ar na bealtaigh móra agus ní cluinfidh tú duine anois ag radh "Síothchain De chugaibh".
    Oídhche mhór é fá choinne na daoine beaga. Bíonn siad uilig ar a gcois an oidhche sin agus bthear ag scéalaidheacht ortha.
    Bíonn na cáilíní ag brath ar an fhearcheile ará i ndán daobhtha a fheiceal ar an oidhche seo.
    An cáilín ar mhaith léithe fághail amach cáide an seoirt fir a bhí i ndán dí nighfeadh sí a léine oidhche Shamhna i sruthan a bhéadh ag dul soir nó soir ó dheas. Cuirfidhe an leine annsin ar triomú ar cathaoir
    Cathal Mac Fhíonntaigh
    Neans Ní Chealachain