School: Naul (roll number 1170)

Naul, Co. Dublin
C. Mac Fhíonntaigh

1. Lá Lughnasa
    Ar an la seo baintí na preataí malla. Baintí fosda glasraí, cáil, meacán, turnaipí agus glasraí mar sin, agus deantaoi úsaid daobhtha. Baintí rud beag coirce, seaghal agus féar fosta fá choinne an eallaigh. Cuirtí suim mór i dtóraibh na talman.
    Cathal Mac Fhíonntaigh
    Neans Ní Chealachain
    74
    Tawnaghgorm, Co. Donegal
  2. Is mór an lá é seo go fóil fá choinne turas a dheanamh in onóir na Maigdeana Muire. Bhí cuid mhór de na turas seo fríd an tír agus gníonn na sluaitte iad go fóil.
    An oidhche roimhe ré codluigheann daoine a bhfuil galar na gcéadfadh orthu (radharc, moill éistidh agus mar sin) amuigh ar leachta an turais, acht níl léigheas ann mur bhfuil sé le duine as as cobladh. Tá turas den cineal seo ar an Cruit agus deirtear gur léigheasadh fear dall as na hArlannaí ann acht cluinimh gur gáiridhe agus greann a bhíos aca anois in ait an chodalta.