School: Naul (roll number 1170)

Naul, Co. Dublin
C. Mac Fhíonntaigh

1. Ní bhíonn an oireadh teineadh anois ann as ba gnáth. Ba mhór an caitheamh aimsire bhíodh ann roimhe seo ag an aos óg ar shiubhal ag goid smután agus sean gráig. Bhíodh coimhlint mór ann go bhfeicfidhe cé aige a bhéadh an teine ba mhó.
    Is minic a bhíodh siad ag damhsa agus ag dul ceoil thart ar an teinidh. Annsin deirtí an Paidrín agus beireadh na sean daoiní leo smután as an teine agus d'iomparadh fríd a gcuid cuiridheachta é ag dul abhaile daobhtha.
    Tiomanann siad na ba fríd an teinidh fosda nuair a bíonn sé ag dul as le ádh a chur ortha. Ní shílim go bhfuil an grás seo beo anois.
    Cathal Mac Fhíonntaigh
    Neans Ní Chealachain